Termékek Menü

A datolyaszirup szirup jobb, mint a manuka méz

A datolyaszirup szirup jobb, mint a manuka méz Több mint egy ízletes édesítőszer

Amikor úgy döntesz, hogy lemondasz a finomított cukorról valószínűleg találkozol a datolyasziruppal. Sűrű, sötét barna és szuper édes és gyakran használják főzéshez a Közel-Keleten. A húsos ételektől kezdve a desszertekig mindenhez.

 

De... Az új kutatások az feltételezik, hogy a datolya szirup vagy datolya melasz több mint csak egy finom pác és ténylegesen természetes kémiai összetevőkkel rendelkezik, amelyek segítenek elhárítani számos bakteriális fertőzést, beleértve a Staphylococcus aureus (az orrban és a bőrön található erősen ellenálló staphylococcus) és Escherichia coli (vastagbél gyulladás)

Hajer Taleb, kutatással foglalkozó diák a Cardiff Metropolitan Egyetemen az Egyesült Királyságban, úgy döntött, hogy teszteli a hatását a datolya szirupnak. Bászrában, Irak déli részén termesztett datolyából készült szirupot vetett alá tesztnek. Petri-csészébe tenyészett baktériumokon.

Az állapította meg, hogy a datolya szirup tartalmaz számos olyan fenolos vegyületet ami a datolyában megtalálható, amint megérik. Ezek olyan vegyületek amik jelen vannak más gyümölcsökön is és pl. használják amikor bort készítenek a szőlőből, ez befolyásolhatja az ízt, a színt és a textúráját a szirupnak és lehetséges potenciális antioxidáns hatása. Most ezek a vegyületek láthatóan antibakteriális hatással is rendelkeznek.

Amikor a szirupot összekevertük egy sor betegséget okozó baktériummal - beleértve a Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Enterococcus spp. és Pseudomonas aeruginosa - gátolta a szaporodást körülbelül hat órán át, ami a kutatók szerint jobb, mint manuka méz, amely ismert antibakteriális és sebgyógyító tulajdonságokkal.

Taleb azt is kimutatta, hogy a mesterséges szirupok, amelyeket fő alkotója a cukrok és datolya is található benne, de hiányoznak a fenolos vegyületek, nem olyan hatékonyak gátolták a baktériumok szaporodását, mint a fent említett teszben

.

A kutatás a Társaság General Microbiology éves konferenciáján az Egyesült Királyságban ezen a héten (2015 március 20 és április 2 között)

"Bár ez a munka jelenleg in vitro (jelentés arra utal, hogy kémcsőben tesztelték és nem az élő szervezetben), azt sugallja, hogy a datolya szirup is vannak egészségügyi előnyei az antibakteriális hatásai révén, hasonló vagy bizonyos esetekben jobb, mint a méz" Ara Kanekanian, egy élelmiszer-technológiai szakértő és Taleb főnöke, ezt nyilatkozta egy sajtóközleményben .

Bár a kutatások még a laboratóriumi szakaszban vannak Taleb és Kanekanian számítanak arra, hogy találnak lehetőséget, hogy a datolya szirup klinikai körülmények között hasonlóan jól teljesít majd mint a méz helyi fertőtlenítésnél sebeknél, önmagában vagy kötözéssel együtt.

Ki tudta, hogy a datolya életeket menthet?

Ez még csak nem is a legfurcsább antibakteriális szer, amit hallottunk a már fent említett konferencián ezen a héten.

Külön kutatócsoportja, a University of Nottingham, az Egyesült Királyságban leírta hogy újra a 9. századi angolszász főzet alapján készült hagyma, fokhagyma, bor, és még valamiből készült főzetet alkalmazták és figyelték, ahogy azt kiirtotta 90 százaléka az antibiotikum-rezisztens Staphylococcus aureust.

 

 

FIGYELEM: A itt elhangzott állítások nem helyettesítik a szakorvosi véleményt, a lexikonokból és szájhagyományokból ránk maradt információk ezek amit csupán érdekességképpen osztunk meg.

forrás:http://www.sciencealert.com/date-syrup-could-fend-off-bacterial-infections

Tartalomhoz tartozó címkék: hír